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	Subject:

Manually operated arcing or sparking components located within an enclosure
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	Background: 

Clause 3.9.1 of IEC 60079-15:2005 (and Clause 3.7.1 of IEC 60079-15:2010) defines a non-sparking device, “nA”, as a “device constructed to minimize the risk of occurrence of arcs or sparks capable of creating an ignition hazard during conditions of normal operation”.

Clause 3.5 of IEC 60079-7:2015 defines increased safety, “e” as a type of protection applied to electrical equipment or Ex Components in which additional measures are applied so as to give increased security against the possibility of excessive temperatures and against the occurrence of arcs and sparks”.
Question: 

When electrical equipment contains manually operated arcing or sparking components located within an enclosure, and these components cannot be accessed without the use of a tool, can such equipment be considered a non-sparking device, “nA”, or increased safety apparatus, “ec”, and marked as such?  An example of such would be equipment containing a DIP switch on the underside of a circuit board that can only be reached by disassembling the equipment with the use of a tool.
Answer: 
Assuming all other constructional features of the electrical equipment comply with the applicable type of protection requirements for non-sparking device, “nA”, or for increased safety apparatus, “ec”, then the equipment described in the question above can be marked either “nA” or “ec” respectively.

To support this marking, the manufacturer’s construction and assembly drawings must clearly show what construction or other measures were determined to exclude access to the arcing components during normal operation, and they shall be included as part of the test reports.
As per the general fastener requirements of IEC 60079-0, “Parts necessary to achieve a specific type of protection or used to prevent access to uninsulated live parts shall be capable of being released or removed only with the aid of a tool.”  Therefore, apparatus containing manually operated arcing or sparking components that are located within such an enclosure and that are only accessible by disassembling the apparatus with the use of a tool, may be evaluated as non-sparking, “nA” or increased safety, “ec”.
Note: IEC 60079-15:2010 addresses this clarification in the 2nd paragraph of Clause 4.2.
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