[image: image1.jpg]



DS 2010/002

February 2010

COLLECTION OF IECEx / ExTAG DECISIONS
	Standard: IEC 60079-1:2007


	Clause: 10.9, 15.4
	

	Subject:

Test Procedures for Breathing and Draining Devices

Status of document: Approved
	Key words:

- 
Breathing and Draining Devices

-
Explosion Pressure
	Decision of members: Approved
Date: 10 02 18
Originator of proposal:
M.Slowinske/UL 

TC/SC involved: 



	 Background:
The questions are in regard to an integral breathing or draining device, mounted in a flameproof enclosure.  The device is not replaceable and does not have its own Ex component certificate.  Examples may include: a sintered element in a gas detector housing, or in a horn/speaker.

Question: 

1) The tests of clause 15.4 are applicable to the enclosure with the integral breathing/draining device.  But because the breather does not have its own Ex Component certificate, are the tests from Clause 10.9 also applicable?

2) Clause 15.4.1.1 requires that the device be replaced by a solid plug for determination of the reference pressure.  But because the device is not replaceable, is the device still required to be blocked?

Answer: 

1) No, the requirements of Clause 10.9 are only applicable to a device that is separately certified with its own Ex Component Certificate.
2) Yes, the breathing/draining device is still required to be blocked during reference pressure determination, even though it cannot be removed and replaced by a plug.  This is to simulate the worst case of blocking that may occur during the serviceable life of the device, due to debris, corrosion, etc.  If temporary blocking of the device is impractical, the reference pressure may be determined using a separate, specially prepared sample.  


	Final wording might be changed when creating CDV and FDIS document versions.
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