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	Question - sub-clause 7.4.2 in IEC 60079-11: 2006

The 3rd paragraph requires the pressure inside the battery container to not exceed 30kPa (0.3 bar) above atmospheric.
Does this paragraph apply for all types of battery i.e. primary and secondary?


Answer

Yes. 
The paragraph refers to battery containers, which could contain either primary or secondary cells, both of which could possibly vent hydrogen. Even if primary cells were considered not able to vent hydrogen, it is not known what happens to the m.i.e. of a gas mixture containing hydrogen and air (i.e. standard IIC gas) with another (possibly unknown) component from the gassing cells which is causing pressurisation.

The purpose of this clause is to avoid lowering the ignition energy of the hydrogen/air mixture inside the container by preventing any increase in pressure above 30kPa above atmospheric, independent of the cell type.
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