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Background:
Since the non-electrical equipment introduced into IECEx certification, there have been about 1,000 IECEx Certificates issued for non-electrical or electrical/non-electrical combined equipment by more than 40 ExCBs. It was noted that the reference standards used for issuance of IECEx Certificates and ExTRs are not consistent between ExCBs. Some certificates and its corresponding ExTRs indicated the compliance of IEC 60079-0, while others did not.
The applicability of IEC 60079-0 for non-electrical equipment has been clearly given in Chapter 1 of ISO 80079-36:2016 Ed.1.0:
This standard supplements and modifies the general requirements of IEC 60079-0, as shown in Table 1 (Applicability of specific clauses of IEC 60079-0:2011 Ed.6.0). Where a requirement of this standard conflicts with a requirement of IEC 60079-0, as far as applicable for non-electrical equipment, the requirement of this standard takes precedence.
The Chapter 1 of ISO 80079-37:2016 Ed.1.0 also states its relationship with ISO 8009-36:2016 Ed.1.0 as follows:
This standard supplements and modifies the requirements in ISO 80079-36. Where a requirement of this standard conflicts with the requirement of ISO 80079-36 the requirement of this standard takes precedence.
In addition, even the general requirements given in the current edition of IEC 60079-0:2017 (Ed.7.0) are also applicable to non-electrical Ex Equipment and Ex Components.
It seems necessary to clarify whether IEC 60079-0 is required to be used for testing and assessment of non-electrical Ex Equipment and Ex Components. 
  

	Question:
Is it necessary to show IEC 60079-0 in the list of standards in an IECEx Certificate of Conformity when issuing IECEx Certificates covering non Electrical Ex Equipment and non Electrical Ex Components?


	Answer:
Yes.  Existing CoCs are to be updated to reflect this DS at the next update/revision of the IECEx CoC.
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