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	Background:  When applying the reduced separation distances given in Annex F of IEC 60079-11:2011, there are three methods given to provide the protection to achieve pollution degree 2.  One of the methods, as given in the following text, permits a restriction on the installation of the equipment to an area with the necessary pollution degree, in which case an IP20 enclosure is considered adequate protection for the equipment.
(6.1.2.3 Apparatus complying with Annex F - excerpted)
Apparatus meeting the separation requirements of Tables F.1 or F.2 shall be provided with

protection to achieve pollution degree 2. This can be achieved by one of the following:

c)  an enclosure meeting the requirements of IP20 and by restricted installation, provided that the restricted installation requirements shall be specified as Specific Conditions of Use and the certificate number shall include the "X" suffix in accordance with the marking requirements of IEC 60079-0 and the Specific Conditions of Use listed on the certificate shall detail the installation requirements.
(F.2 Control of pollution access - excerpted)
Reduction of pollution degree 2 is achieved by:
· (3rd dash) installation in a controlled environment with suitably reduced pollution; in such case the required condition of installation shall be added to the documentation provided by the manufacturer, and the symbol ”X” shall be added to the marking given in IEC 60079-0. 
Note: Comparable requirements exist in IEC 60079-11:2006 Clauses 6.1.2 c) and F.2.

Question:

Is it possible for portable equipment to use the “X” marking and restriction for installation in a pollution degree 2 environment in order to make use of the reduced separation requirements in Annex F?
Answer:

No, the term “installation” as used within IEC 60079-11 does not include portable equipment. The Standard assumes that there is always a risk that portable equipment could be carried to an area that is not pollution degree 2 or better.
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