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INTRODUCTION

This proposed Draft Decision Sheet was prepared by China Quality Mark Certification Group Co., Ltd, CQM.  In line with the Christchurch decision this document has been issued for a 6 week period for consideration by ExTAG Members and MT Conveners.
Please submit comments using the comments table, a separate document by -

2016 08 02 to

Christine Kane
If there are no comments received the document will be forwarded for publication. 
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Background:
The surge protective device which is composed of nonlinear elements such as gas discharge tubes and semiconductor, is used to prevent a risk from lightning or surges. In Clause 12 of IEC 60079-25 
it is detailed the electrical performance of surge protective device and its installation restrictions for Zone 0. The provisions in above shall be taken into consider when assessing of the Ex Marking of the surge protection device in accordance with the 60079-11. 
QUESTION: 
Can an IECEx Certificate be issued to show Ex ia IIC T  Ga for surge protective device in accordance with IEC 60079-11?
ANSWER:  
No, because the device with Ex ia IIC T… Ga may be allowed to be installed in Zone 0, which does not agree with the relevant provisions on the surge protection device of IEC 60079-25 and could cause danger.
Conception Ex d [ia Ga] IIC T .. Gb is one of the options if the surge protection device is designed to protect the intrinsically safe circuits in the zone 0.
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