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INTRODUCTION

This document is a compilation of comments on ExTAG/502/CD - Draft New ExTAG Decision Sheet – Application of IEC 60079-28 (replacement for previous Draft DS 2017/003A (ExTAG/484/CD)

In light of the comments received a revised version, ExTAG/502A/CD - Draft New ExTAG Decision Sheet – Application of IEC 60079-28 (replacement for previous Draft DS 2017/003A (ExTAG/484/CD) along with the comments included in this document, have been prepared for discussion during the 2018 ExTAG Cannes Meeting. 
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	ExCB/
ExTL
	Clause/ Sub-clause
	Paragraph Figure/
Table
	Type of
comment
General/
technical/
editorial
	COMMENTS
	[bookmark: _GoBack]Proposed change
	The formal discussion within IECEx in Cannes followed by  a final technical discussion within IEC TC 31 MT60079-28 in Busan

	ExTC
AU
	
	
	
	Question:
When should the requirements of IEC 60079-28 be applied to Ex Equipment, including Equipment assemblies and Ex Components that include an optical ignition radiation source?

Answer:
The risk of ignition due to optical radiation hazards shall always be addressed.

In noting current work within IEC/TC 31 concerning both IEC 60079-0 and IEC 60079-28, ExCBs and ExTLs are required to address all optical radiation hazards in accordance with the requirements of Clause 6.6.4 of IEC 60079-0:2017 and Clause 6.6.2 of IEC 60079-0:2011 and IEC 60079-0:2007.

While this Decision Sheet cannot change the requirements of these standards, it can provide guidance as to the intent.  The intent of IEC 60079-0 is not to expand or reduce the Scope of IEC 60079-28. The intent is to direct the ExCB and ExTL to IEC 60079-28 for application of IEC 60079-28 as it is written.   



Additional information:
ExTLs and ExCBs do not need to have IEC 60079-28 in their IECEx Scope in order to evaluate compliance with Clause 6.6.4 of IEC 60079-0:2017 and Clause 6.6.2 of IEC 60079-0:2011 and IEC 60079-0:2007, as applicable, but must have an understanding of the methods of assessing optical radiation, or otherwise may subcontract to another ExTL (or other Test Laboratory following evaluation of that laboratory using the ExTL’s own internal Assessment of Subcontractors procedures).

Note: Either output power or irradiance criteria from IEC 60079-28, including the application of applicable faults, can be used, and it is common to apply the output irradiance criteria instead of the output power criteria not uncommon to not comply with the output power criteria, but comply with the irradiance criteria. Also, the difference between a laser photo diode based power meter with narrow spectrum response (such as an Ophir power meter) versus a thermopile sensor based power meter with a flat broad spectrum response (such as a Newport power meter) needs to be understood, with the intention to measure all radiation in the 380nm to 10,000nm flat broad spectrum response meters being the ones to use for optical power measurements. 

	Highlighted in yellow
	

	FMG
US
	
	
	
	The DS needs to clarify that the intent is to address the optical ignition hazards produced directly by the equipment. Not the case where the equipment becomes an ignition source via external means like sunlight.
	Answer:
The risk of ignition due to optical radiation hazards from Ex Equipment, including Equipment assemblies and Ex Components shall always be addressed.

	

	FMG
US
	
	
	
	Contrary to what is stated in the first paragraph of “Additional Information”, we do not believe that an ExCB can include assessment to 60079-28, even if it using another ExTL as a subcontractor or as a provider of a partial ExTR, if it was not within the ExCB’s accepted scope. 
	Clarify that this only applies to situations where the equipment is outside the scope of 60079-28, in accordance with one of the exceptions. If the equipment is within the scope of 60079-28, the assessment can only be done by an ExTL / ExCB with 60079-28 in their accepted scope.

	

	INERIS
FR

	
	
	General
	Subcontract a test to a Test Laboratory out of the IECEx scope seems not to be in accordance with IECEx rules


	Remove the text in bracket
	

	INERIS
FR

	
	
	General
	If ExCB do not have 60079-28 in its scope then the assessed product cannot bear “op is” marking. Nethertheless it should be clear in in the “Equipment” field of the certificate that assessment according -28 has been done.
 
	Add this text in DS 2017-003
	

	INERIS
FR

	
	
	General
	Add the following sentence in the Decision sheet : “This DS applies to newly issued certificates and up issues of existing certificates”

	Add this text in DS 2017-003
	

	Kiwa
NL

	
	
	
	Kiwa has no comments
	
	

	NANIO/
CCVE
ExCB/ExTL
RU

	
	
	Genaral
	We support this Decision Sheet without comment
	
	

	NEPSI
CN
China

	
	
	G
	We support the draft decision sheet ExTAG/502/CD
	
	

	QPS
CA

	-
	-
	-
	Agree with ExTAG decision 
	-
	-

	TIIS
JP

	
	
	
	Accepted
	
	

	UL
US
	
	
	
	We agree with the draft 502/CD.
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