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Question:   There is an apparent conflict between clauses 4.9 and 5.1.5 regarding the necessity for testing equipment protected by a fuse, caused partly by using the words “fault”, “overvoltage”, “overcurrent” and “overload” in an arbitrary manner.

How is this conflict to be resolved?

Background information not to be included in the final Decision Sheet:

(Note:  The referenced clauses are reproduced in the Annex to this draft Decision Sheet)
There has been a delay in publishing the Cenelec version of the IEC standard which had been submitted to the parallel voting procedure.  DK and GB had both drawn attention to the anomaly and the European Commission’s CEN/Cenelec consultant had agreed that there was scope for confusion. He indicated that he would like the matter resolved before recommending the standard for harmonisation under the ATEX Directive.

At a brief discussion during the Cenelec TC31 meeting in Prague during September, it was agreed that the European Standard should be published with the identical requirements to the IEC text and that resolution of the conflict should be left to a Decision Sheet from ExTAG and an Interpretation Sheet from ExNB

Answer: 

In clause 5.1.5, the term “overload” shall be understood to apply to a situation where the Ex q equipment (or component – such as a solid state relay or a luminaire ballast) controls rather than consumes power and the temperature rise is, at least partly, related to the external load.  In such cases, where the equipment is protected by a fuse rated at not more than 170 % of the maximum normal current, the external load shall be adjusted to achieve the maximum current through the fused circuit, but no more than 1.7 times the fuse rating.  Internal faults shall not be applied and are not considered to result in an “overload”.
Annex – Clauses extracted from IEC 60079-5

4.9 Temperature limitations under fault conditions

The enclosure shall not be damaged and the limiting temperature shall not be exceeded even in the case of faults. The effectiveness of the temperature protection shall be confirmed by the test of 5.1.5.

Unless the equipment supply is protected by a fuse rated at not more than 170 % of the maximum normal current, the equipment shall be subjected to any single internal electrical fault which may cause either an overvoltage or overcurrent, for example:

– short-circuit of any component;

– open circuit due to any component failure;

– fault in the printed circuitry;

– etc.

Over-current devices, if employed, shall have a voltage rating not less than that of the circuit and shall have a breaking capacity not less than the prospective fault current of the circuit. If a fault can lead to one or more subsequent faults, for example overloading of a component, the primary and subsequent faults are considered to be a single fault.

Where there is no product standard, the overloads to be considered are those specified by the manufacturer.

The voltage UN shall be assumed to be applied to the supply terminals when considering fault conditions and fault exclusions.

When the fuse is not integral to the electrical equipment or parts of electrical equipment, the marking shall include the symbol "X" in accordance with 29.2 i) of IEC 60079-0 and the specific conditions for use shall detail the required fuse.

When the fuse is not integral to an Ex component, the marking shall include the symbol "U" in accordance with 29.5 g) of IEC 60079-0 and the schedule of limitations shall detail the required fuse.
5.1.5 Maximum temperatures

Where fuses are used as protective devices for temperature limitation, the maximum temperature under overload conditions shall be measured with a continuous current at least 1,7 times the fuse rating.

Where items other than fuses are used as protective devices for temperature limitation, the equipment shall be tested to verify that the limiting temperature is not exceeded when those protective devices operate.

NOTE To simulate overload conditions which may cause higher temperatures than in normal operation, it might be suitable to use power components mounted in the equipment and subject to the maximum available power. Such components should be chosen and located in the equipment so that they are representative of the thermal characteristics of the components they represent.
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