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INTRODUCTION

This document contains the compilation of comments and originator observations on, ExTAG/462/CD - Draft ExTAG Decision Sheet – Creepage distance and clearance of non-sparking ballast according to IEC 60079-15
 As a result of comments received and considered a revised Draft Decision Sheet ExTAG/462A/CD has now been issued for one final review in accordance with OD 035.
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	Ex-Agencija
HR
	
	
	
	Ex-Agencija support proposed text of ExTAG/462/CD and no further comments.


	
	

	Intertek (ETL) Plano, TX

US
	
	
	Editorial
	Remove “3.” As it does not align with numbers used in the “Question” section.

added “a)” and “b)” to distinguish that the two options are associated with question 2. and not an item number “3.” 

Under “a)”, clarified that application of faults by assumption of short circuit between conductive parts with reduces spacings is acceptable for risk of emitted flames or production of flammable gases per the requirements in section 14, but is not acceptable for mitigating the risk of sparking, and therefore cannot be used for nA protected luminaires. 

Under “b)”, clarified that means for reduced spacings by provision of test as stated in Annex P of IEC 61347-1: 2015 is acceptable.
	IEC 61347-1:2015 clause 16 has the requirements of creepage distances and clearances. Application of clause 14 or annex P permits reduced distances lower than values of table 7.

3. a)Two options are available. 

Option 1: 

Clause 14 can be used as test specification for reduced, non-fault tolerant, distances. The test method according clause 14 requires using short circuit between the reduced distances.

But Since the criteria of clause 14 may allow sparks to arise in non-fault conditions, it raise spark during testing, which is not acceptable for non-sparking ballast in non-sparking luminaires (explosive atmosphere is assuming inside of non-sparking luminaires).

Option 2: 

b) The non-sparking (nA) ballast with reduced creepage distances and clearances shall comply with annex P of IEC 61347-1:2015, in which the distances are shown to be fault tolerant by test.  This method is acceptable for non-sparking ballast in non-sparking luminaires short circuit testing is not required and spark could not occur.
	Accepted in parts.
“3.” is a formal error and needs just to be deleted

Text will be updated:

Option 1:

Clause 14 allows sparks and specifies the risk objects like no gas, no flames and no melted metal. The risk of explosions is outside the scope and has to be covered by the requirement of IEC 60079-15 “nA” respective IEC 60079-7 “ec”. Therefore clause 14 is not acceptable for non-sparking ballasts in non-sparking luminaires (nA/ec).
Option 2:

The non-sparking (nA/ec) ballast with reduced creepage distances and clearances shall comply with annex P of IEC 61347-1:2015, in which the distances are shown to be fault tolerant by test.  This method is acceptable for non-sparking ballast in non-sparking luminaires


	KIWA

NL
	
	
	
	In case of ExTAG 462 CD DS we are not familiar with this matter, we only wonder why a DS is put up regarding the 60079-15:2010 when the requirements are adopted within the 60079-7:2015?

	
	Accepted

	NANIO CCVE (ExCB and ExTL

RU
	
	
	General
	We support ExTAG/462/CD in general but as the first option assumes the possibility of the spark during the test which is not acceptable for this type of protection it is proposed to use just  the second option


	To remove option 1.
	Accepted in principle, text will be changed

	NEPSI
CN
	
	
	G
	We support the draft decision sheet ExTAG/462/CD.

	
	

	TIIS

JP

	
	
	General
	TIIS supports the draft DS without comments.


	
	

	UL
BR

	
	
	
	ULBR supports the content of this DS

	None to add
	

	UL
-USA


	
	
	general
	Answer #1 – we agree that the spacings are critical.  

Answer #2 – we agree that the spacings in circuits after the over-current device shall be in accordance with IEC 60598.

However, ExTL verification of spacings to IEC 60598 may not be the intent of the standards committee.  We call attention to Note 1 to IEC 60079-15:2010 clause 11.1:  

 “If certification (third party) is sought, it is not a requirement of this standard that the certification body confirm conformance to IEC 60598-1, IEC 60598-2, IEC 61184, IEC 60238, IEC 60400, IEC 61347-1, IEC 61347-2-1, IEC 61347-2-2, IEC 61347-2-3, IEC 61347-2-4, IEC 61347-2-7, IEC 61347-2-8, IEC 61347-2-9, IEC 61048, IEC 60155, IEC 60927, and IEC 60998-2-4. The manufacturer should state the basis of compliance in the documentation, see Clause 25.”

This is a note, but it makes clear that the intent of the standards-writing committee is to limit the scope of the evaluation to Ex-hazards only.  Certainly, this area of the standard needs additional clarity.
	 In general, we would like to propose the following approach:

If there are “clean” references to OrdLoc IEC requirements or standards, such references are handled in accordance with the Note 3 to 6.1b) of IEC 60079-0:2011 (i.e. “It is not a requirement of this standard that compliance with these industrial standards be verified”).  However, if there are references to OrdLoc IEC requirements or standards that include “modifications”, then compliance with such references need to be verified as part of the IEC 60079-15 evaluation.

For example, clause 11.2.5 has a clean reference to 60598, but clause 11.2.4.5 contains both clean and modified references.  


	In principle the statement is correct that ExTL does not cover the requirements of OrdLoc. But if the product standard is contrary to the requirement of Ex-Products the general requirement overrule it. In this case it is the risk against ignition by sparks or hot surfaces.

Text to be changed:

Option 1:

Clause 14 allows sparks and specifies the risk objects like no gas, no flames and no melted metal. The risk of explosion is outside the scope and has to be covered by the requirement of IEC 60079-15 “nA” respective IEC 60079-7 “ec”. Therefore clause 14 is not acceptable for non-sparking ballasts in non-sparking luminaires.
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