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COLLECTION OF IECEx / ExTAG DECISION
	Standard: 

IEC 60079-2:2007 (Ed. 5.0)

	Clause:  
7.3


	

	Subject:

Extent of Safety Devices to be specified in accordance with clause 7.3
Status of document: 

Approved 
	Key words:

· Ex p equipment
· Safety devices

	Date: 2014-10-24 

Originator of proposal: ExTAG Task Group.

The ExTAG Task Group was formed during the 2013 ExTAG Meeting in Fortaleza. A document was circulated for comment in 2014. As a result of discussions held during the 2014 ExTAG the Hague meeting, on the comment received, it was then modified by the Task Group Convenor and ExTAG Chairman. 
TC/SC involved: 

TC31 MT 60079-2

	Background: 

It had been suggested to a manufacturer that he must specify all items related to the supply to an Ex p equipment, including the main contactor or circuit breaker, in order to comply with clause 7.3
Question: 

In considering the control circuits for an Ex p equipment, does the manufacturer have to specify the main electrical contactor/isolator (and motor protection relay, if relevant) along with the safety devices listed in clause 7.2
Answer:
No.  The standard specifies, as safety devices, those devices which are essential to the Ex p protection and supplied or specified by the manufacturer.  The main supply switching device and any related ancillary devices (such as motor protection relays) are outside the scope of what must be specified by the manufacturer according to clause 7.3.  Selection of those devices is done as part of the installation, as would be the case for any other Ex equipment where the equipment standard does not specify particular requirements.
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