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	Question

How should IEC 60079-0 Clause 26.10 Resistance to light be applied in regard to testing or acceptance of data?

Background

A similar question has been dealt with under DS 2006/001, which has made a ruling on the acceptable source of CTI data.
Answer 

The ExTL and ExCB may test the plastic, arrange sub-contract testing of the plastic*, use test data provided by another IECEx TL or use test data provided in the form of a material data sheet.

A statement of the plastic’s UV resistance properties, from the manufacturer of the product to be certified, is not considered to be independent. However it is considered that the original material manufacturer does not stand to gain by falsifying test data or conducting tests incorrectly. It can be assumed that a reputable manufacturer of a plastic material has sufficient in house capability to test the plastic and provide a result that is sufficiently accurate for IECEx certification.

When relying on a material data sheet or declaration, the ExTL /ExCB  shall satisfy themselves that:

· the information provided by the manufacturer is from an independent source, i.e. not the product manufacturer themselves but a material manufacturer.
· the test data or material data sheet is in the form of a test report, a letter from the manufacturer making a formal statement of compliance, or it is on a published data sheet that is freely available.

· The statement or data sheet does not have a general statement regarding ‘UV stabilisation’ or ‘UV resistance’, but makes reference to testing that confirms compliance with ISO 4892/ IEC 216, UL746C or equivalent method. (i.e. there is evidence of a test having been conducted, rather than supposition from the addition of an additive)
*
Sub-contract testing must be supervised by the ExTL and may be the subject of other Decision Sheets.


Page 1 of 1

