[image: image1.jpg]







ExTAG DS 2004/003

November 2004


COLLECTION OF IECEx / ExTAG DECISIONS

	Standard: 

IEC 60079-11


	
Clause:

 7.1
	

	Subject:

Use of temperature coefficient for ambient temperatures above 40(C

Status of document:

Approved
	Key words:

· Temperature coefficient
· ambient temperature
· zener diode

	Decision of meeting

Date: 12 October 2004
Originator of proposal:

AU 

(This modified Version prepared by GB)

TC/SC involved: SC31G


Question:  Should the temperature coefficient be included in power rating calculations and in the determination of maximum output parameter “Uo”, at ambient temperature over 40°C?

Answer:  There are two distinct parts to the question, which need to be treated separately:

· Power rating calculations that are dealt with by the 2nd paragraph of IEC 60079-11 Clause 7.1, which takes into account the effect of the mounting conditions and the ambient temperature range. The clause does not require the ambient temperature range to be used in calculation of the actual power dissipation.

· Determination of maximum output parameter “Uo” which is dealt with by the final para. of IEC 60079-11 Clause 7.1 which specifically excludes the need for detailed testing and analysis of components. This paragraph makes it clear that there is no need to take into account effects such as voltage elevation due to rise in temperature. The example given in the paragraph shows “Uo” to be nominal zener voltage + tolerance only.

Therefore, the ambient temperature range is taken into account when establishing device rating but not for the maximum output parameter “Uo” or the actual power dissipation within the device.
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