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Battery Surface Temperature Assessment
for Equipment Protection Level ‘ib’

According to 60079-11; 10.5.3; b)



Exception for ‘ib’ – part 1

10.5.3 Spark ignition and surface temperature of cells and batteries 
[…]
b) Cells shall be tested […]

For ‘ia’ and ‘ib’ all current-limiting devices external to the cell or battery shall 
be short-circuited for the test. The test shall be carried out both with internal 
current-limiting devices in circuit and with the devices short-circuited using 
10 cells in each case. The 10 samples having the internal current-limiting 
devices short-circuited shall be obtained from the cell/battery manufacturer 
together with any special instructions or precautions necessary for safe use 
and testing of the samples. If the internal current limiting devices protect 
against internal shorts then these devices need not be removed. However, 
such devices shall only be considered for Level of Protection ‘ib’.



Exception for ‘ib’ – part 2

If the internal current limiting devices protect against internal shorts 
then these devices need not be removed.
Internal to the battery or internal to the cell?

Definitions in 60079-0:
• 3.5.1 battery: assembly of two or more cells electrically connected to 

each other to increase the voltage or capacity.
• 3.5.3 cell: assembly of electrodes and electrolyte which constitutes 

the smallest electrical unit of a battery.



Interpretation 1: “internal to the cell” 

• If a current limiting device is internal to the cell, it need not be 
removed for testing in case of ‘ib’, however in case of ‘ia’ all 
current limiting devices need to be removed for testing. 

This creates contradictions:
• If the current limiting device is a functional part of the cell (e.g. melting 

separator), then testing for the case of ‘ia’ would be impossible, as the 
removal of this part would make the cell inoperable/untestable.

• If the current limiting device is an additional part to the cell (e.g. internal 
fuse), then circuit-wise it would be the same as a fuse on the external 
protective PCB, thus this would not be considered internal to the cell, as 
the cell “constitutes the smallest electrical unit” of the battery.



Interpretation 2: “internal to the battery” 

• Current limiting devices are added to the protective circuit 
board which must comply with requirements of protection 
level ‘ib’. These devices are internal to the battery and with 
the ‘ib’ protection level they protect against internal shorts on 
the protective PCB. For this reason they need not be removed 
for assessment of ‘ib’ equipment. However these would still 
need to be removed for assessment of ‘ia’ equipment.

• This interpretation does not create contradiction.



Interpretation 2 is also supported by Annex E 
in 60079-1 (flameproof enclosures d):

E.4.1 Prevention of excessive temperature and cell damage
E.4.1.1 Under short-circuit discharge conditions, batteries shall either meet both conditions below, or be fitted 
with a safety device, as described in E.4.1.2:
a) the external surface temperature of the cell or battery shall not exceed the continuous operating temperature 
specified by the cell or battery manufacturer taking into account the local ambient temperature within the 
enclosure; and
b) the maximum discharge current shall not exceed that specified by the cell or battery manufacturer.
E.4.1.2 Where the two conditions in E.4.1.1 above cannot be achieved, a safety device is required 
which shall comply with the requirements for infallible components in level of protection “ib” as
defined in IEC 60079-11, and be located as close to the cell or battery terminals as is reasonably practicable, and 
be either:
• a resistor or current-limiting device, which limits the current to the maximum continuous withdrawal current specified by the battery 

manufacturer; or
• a fuse conforming with the IEC 60127 series, selected so that the fusing characteristic prevents the maximum withdrawal current and 

allowable duration specified by the battery manufacturer from being exceeded. Where the fuse is of the replaceable type, a label shall be 
provided adjacent to the fuse holder, specifying the type of fuse to be used.

The rating of the resistor or current-limiting device shall be based on the voltage of the cell or battery.



Interpretation 2 was applied by BKI:
Short circuit on battery terminals ib

The battery is screw 
mounted into the device.
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